Znika polski browar z ponad 160-letnią tradycją. Sąd ogłosił upadłość

Fot. Bartosz Bańka / Agencja Wyborcza.pl
Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ ogłosił upadłość Browaru Kościerzyna. Zakład piwowarski ma ponad 160 lat tradycji i został zrewitalizowany w ubiegłej dekadzie. Koszty jego odbudowy wyniosły 30 milionów złotych.
„Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku, VI Wydział Gospodarczy, ul. Piekarnicza 10, 80-126 Gdańsk, obwieszcza, że postanowieniem z dnia 18 lipca 2024 roku wydanym w sprawie o ogłoszenie upadłości dłużnika, którym jest Browar Kościerzyna spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, postanowił ogłosić upadłość dłużnika” – czytamy w treści sądowego postanowienia przytaczanej przez portal dlahandlu.pl.
Sąd ogłosił upadłość browaru z blisko 170-letnią tradycją
Browar Kościerzyna mieści się przy samym wjeździe do Kościerzyna zlokalizowanego w regionie Szwajcarii Kaszubskiej. Jego historia sięga 1856 r. Został założony przez Carla Teodora Hanffa jako Berenter Bierbrauerei. Okres rozkwitu Browaru Kościerzyna przypadł na okres dwudziestolecia międzywojennego. Zwiększono wówczas produkcję piwa, które dystrybuowane było już wtedy na całym Pomorzu. W 1948 roku browar został przekształcony w rozlewnię wód gazowanych i lemoniad, a następnie w fabrykę miodów pitnych.
W 1991 roku zakończono produkcję, a siedem lat później oficjalnie zakończono działalność. W 2010 roku inwestor rozpoczął pracę nad wskrzeszeniem biznesu, a w 2013 roku Browar Kościerzyna został ponownie otwarty. Na miejscu zaczął działać pub, w którym warzone jest piwo, a także hotel, restauracja, pizzeria oraz centrum handlowe. W 2017 roku zbudowano ponadto główną warzelnię. „Gazeta Wyborcza” przypomina, że odbudowa zakładu piwowarskiego była w swoim czasie jedną z największych inwestycji komercyjnych na Kaszubach, a jej koszty wyniosły 30 milionów złotych. Browar Kościerzyna traktowany był jako wzór udanej rewitalizacji.
Browar Kościerzyna łączył tradycję z nowoczesnością
Browar Kościerzyna przedstawia swoją misję jako połączenie wieloletniej tradycji z wykorzystaniem nowoczesnej wiedzy i sprzętu. Podczas odbudowy nie tylko przeprowadzono gruntowne prace archeologiczne, które odkryły liczne przedmioty z historii działalności, ale także zadbano o zachowanie pierwotnego stylu budynków. W kompleksie znajdują się fermentownia, leżakownia i słodownia, która posiada charakterystyczny, 16-metrowy komin strażacki z wiatrołapem w kształcie anioła.
„W południowej części, przy ulicy Słodowej, mieści się spichlerz, wozownia, a także dom właściciela. (…) Od północnej strony, przy ulicy Miodowej, Stary Browar posiada kotłownię, tłocznię z magazynem oraz skład lodu” – czytamy ponadto na stronie internetowej. Browar Kościerzyna produkuje między innymi piwa: pszeniczne, ciemne, lager, red lager, pils, pale ale oraz IPA.
Źródło: gazeta.pl