Ceny nad morzem w górę. Ryba z frytkami jeszcze droższa. Klienci mogą „odpłynąć”

Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl

Wakacje nadchodzą wielkimi krokami. Nadmorskie restauracje szykują się na napływ klientów. Czy turyści „odpłyną” na widok jeszcze wyższych cen?

Nad polskim morzem ruszył sezon letni. Restauracje, bistro i budki z jedzeniem otworzyły się na turystów. „Widać wyraźnie, że cenniki w większości z nich, jeśli nie we wszystkich, zmieniły się w porównaniu z zeszłym rokiem” – pisze „Głos Szczeciński”.

Wakacje 2023. Jakie ceny nad morzem? Ile kosztuje ryba z frytkami?

Przykładowo popularny zestaw obiadowy, czyli ryba, frytki i surówka kosztuje już ok. 38 zł. W ubiegłym roku turyści płacili za ten sam zestaw 25-30 zł. Rybę można również kupić na wagę, a ceny za 100 gramów różnią się w zależności od gatunku ryby:

  • pstrąg – 9 zł;
  • mintaj – 10 zł;
  • dorsz – od 10 do 13 zł;
  • halibut – od 10 do 13 zł;
  • łosoś – od 14 do 20 zł;
  • turbot – 15 zł.

Turyści mogą również spróbować innych dań. Przykładowo za placek po węgiersku zapłacimy 27 zł, a za pieczeń z karkówki z ziemniakami i surówką 28 zł. Z kolei kotlet schabowy z frytkami i surówką to wydatek 33 zł.

Ceny nad morzem. Ile kosztują lody? W jakiej cenie gofry?

Fani zapiekanek muszą liczyć się z kosztem 20-26 zł, a cena hamburgera waha się od 28 do 45 zł – pisze „Głos Szczeciński”. Nad morzem można też kupić coś słodkiego – gofry z owocami i bitą śmietaną kosztują 16-20 zł, a za lody świderki w zależności od wielkości trzeba zapłacić 10-13 zł.

Źródło: gazeta.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com