Komisja Europejska bierze się za etykiety produktów spożywczych. W planach ważne zmiany
Komisja Europejska proponuje, aby etykiety na produktach spożywczych, prócz formuły „najlepiej spożyć przed”, zawierały również np. „często po upływie” lub „często dobre dłużej”. Chodzi o przeciwdziałanie marnowaniu żywności.
Z badania przeprowadzonego przez Komisję Europejską w 2018 r. wynika, że do 10 proc. z 88 milionów ton odpadów żywnościowych wytwarzanych rocznie w UE ma związek z oznaczeniem dat i niewłaściwym ich rozumieniem przez konsumentów. „Błędna interpretacja przez konsumentów znaczenia terminów 'wykorzystanie do’ i 'najlepiej przed’ może przyczynić się do marnotrawienia żywności w gospodarstwach domowych” – czytamy w raporcie.
Komisja Europejska chce zmian w oznaczaniu dat
Komisja Europejska w ramach nowej strategii proponuje zmianę przepisów UE dotyczących oznaczania dat. Jednym z rozwiązań jest dodanie nowych formuł – obok „najlepiej spożyć przed” mogą pojawić się nowe, np. „często po upływie” lub „często dobre dłużej”.
W ten sposób Komisja dąży do zapobiegania marnotrawieniu żywności w związku ze złym zrozumieniem lub niewłaściwym stosowaniem tych dat, przy jednoczesnym zapewnieniu, aby każda proponowana zmiana odpowiadała potrzebom konsumentów w zakresie informacji i nie zagrażała bezpieczeństwu żywności.
Komisja Europejska chce przeciwdziałać marnowaniu żywności
KE przeprowadza obecnie ocenę skutków regulacji (wraz z konsultacjami publicznymi i ukierunkowanymi), aby uzyskać poparcie dla propozycji. Prowadzi również badania konsumenckie w celu określenia nowych sposobów oznaczania dat.
Komisja chce, aby do 2030 r. państwa członkowskie ograniczyły marnowanie żywności o 50 proc.
Źródło: gazeta.pl
Czekamy na etykiety na tanie ruskie warzywa, w tym ogorki, ktore mozna kupic w miastach. To efekt roznicy w cenach na paliwo do ogrzewania szkliarn.
A co dalej jeszcze bedzie? Jakie niespodzianki czekaja na nas? Robakow i karaluchow ruskich to napewno nie bedzie.