Zatrucia w McDonald’s. Jedna osoba zmarła. Akcje firmy zaliczyły spadek
Jedna osoba zmarła a blisko 50 osób zatruło się bakterią E. coli po zjedzeniu hamburgera w sieci McDonald’s. Akcje giganta zanotowały spadek.
Amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) powiadomiły o 49 przypadkach zatrucia bakteriami E. coli. Większość przypadków zatruć dotyczy stanów Kolorado i Nebraski – czytamy w komunikacie. Dziesięć osób wymagało hospitalizacji, a jedna starsza osoba zmarła. Wśród hospitalizowanych jest dziecko, u którego rozwinęła się choroba nerek.
USA. Klient zjadł hamburgera Quarter Pounder i zmarł. Akcje zaliczyły spadek
„Wszyscy, z którymi przeprowadzono wywiady, twierdzili, że jedli w McDonald’s przed wystąpieniem choroby, a najbardziej szczegółowo wspominali o zjedzeniu hamburgera Quarter Pounder” – podkreśla CDC. Dotychczas nie zidentyfikowano konkretnego składnika, który mógłby być powiązany z chorobą, ale badacze skupiają się głównie na cebuli w plasterkach i wołowinie. Akcje McDonald’s Corporation zareagowały natychmiast i spadły o 9 proc.
McDonald’s wycofuje hamburgery Quarter Pounder
Sieć McDonald’s powiadomiła Centra Kontroli i Prewencji Chorób, że usunęła cebulę i wołowinę z hamburgerów Quarter Pounder, które były sprzedawane w sklepach w dotkniętych stanach do czasu zakończenia dochodzenia. Hamburgery Quarter Pounder w niektórych stanach mogą być chwilowo niedostępne. Śledczy chcą ustalić, jaki konkretny składnik tych hamburgerów mógł zostać skażony i czy trafił też do innych restauracji lub sklepów.
Szczep E. coli O157:H7 był źródłem wybuchu epidemii w 1993 roku, podczas której zginęło czworo dzieci, a 732 kolejne osoby się zatruły. Dzieci zjadły niedogotowane hamburgery w restauracji Jack in the Box.
Źródło: gazeta.pl